top of page
Search

Assemblea per a dummies

Recordeu l’escena de la peli “Philadelphia” on Denzel Washington li demana a Tom Hanks que li expliqui les coses “Como si tuviera seis años”? Doncs això és el que provaré de fer ara per explicar-vos l’assemblea general de socis de l’Ampa que es va fer ahir. Sobretot pels que, com jo, som nous al Fort Pienc i estem encara navegant per l’univers escolar. Disculpeu si els assistents i participants trobeu que és un anàlisi simplista, la intenció és fer-se una idea general i aproximada del que es va dir ahir.

Després de les presentacions i de l’aprovació de l’acta de l’assemblea anterior, va arribar el moment que molts esperàvem: escoltar la Lourdes Mateu que acaba de començar la seva etapa com a directora de l’escola. Ens presentava el projecte de direcció que tindrà validesa en els pròxims 4 anys (el projecte educatiu que es va aprovar l’any passat, té una durada de 6-8 anys). Aquest projecte de direcció es divideix en tres parts:

  1. La primera: fer diagnosi de la situació actual. Fer un mapa de com estan les coses ara.

  2. La segona: aprofundir en la detecció de necessitats, fortaleses, oportunitats… Fer un anàlisi d’allò que ja funciona i de les coses a millorar.

  3. La tercera: la visió de la direcció. La direcció té la clara intenció de continuar amb la línia de l’escola: una educació integral amb la mirada posada més enllà de l’aprenentatge curricular. Una educació que doni eines als nostres fills per ser més feliços! Que procuri per les seves emocions, per l’autonomia de l’infant i per la seva autoestima. (Aquí m’hagués aixecat a aplaudir!). Tot això amb un punt d’equilibri: no funcionar per inèrcia ni tampoc capgirar del tot el funcionament d’escola, sobretot perquè l’escola té uns bons resultats i té un tresor a mantenir: la cohesió de tots els membres de la comunitat escolar.

Parlant d’objectius més concrets, val a dir que el departament d’Ensenyament en marca dos: els resultats acadèmics i la cohesió social. I l’escola n’incorpora tres més:

  1. Millorar la metodologia de l’ensenyament de les matemàtiques, fer-ho d’una manera més vivencial. Això comporta la renovació de materials, entre altres coses.

  2. Consolidar projectes que ja tenim com el projecte de filosofia, el d’implementació de l’anglès a l’escola i la participació en congressos de ciència.

  3. Millorar l’atenció a la diversitat: ser més inclusius a l’aula. Fer formació per treballar en grups cooperatius.


cvyggmrxyaeezjc

Heu de saber que la escola ha estat acceptada al projecte “Escola nova 21” (juntament amb unes 450 escoles més, aproximadament). Un projecte per conèixer i implementar noves pedagogies. Al desembre se sabrà quines 30 escoles catalanes han estat triades com a prova pilot. Mentrestant, els centres participants han entrat en diàleg per conèixer diferents models de funcionament. També es fan visites físiques en el que la Lourdes va anomenar “Turisme pedagògic”. Pel que vaig entendre, es tracta de mirar, escoltar, compartir…Veure què funciona i què no i agafar una mica el millor de cada casa.

Per acabar, es vol continuar amb el bon funcionament dels àmbits administratius i de gestió de l’escola. En l’àmbit humà, es vol acollir el relleu docent i aconseguir que tothom se senti part de l’escola. Recordar que entre tots i totes, FEM ESCOLA!

A partir d’aquí, comencen a parlar els representants de l’Ampa amb l’aprovació dels comptes de l’exercici 2015-2016. Com la nostra generació no va fer mates vivencials, feien molta por els números però l’Anna Llop va fer una presentació molt clara i amena. Ens va explicar que les subvencions surten principalment de dues fonts: de la Caixa (no demanen justificació) i l’Ajuntament (sí demanen explicacions). Resumint molt, a l’exercici anterior s’han gastat 27.000 euros i la despesa prevista pel curs 16/17 és de 30.000. Podreu consultar les partides en el powerpoint que es penjarà d’aquí una dies on queda tot especificat (el que es destina a formació, a les grades que es posaran al pati de grans, a la revista, etc). Es va aprovar per majoria aquest pressupost, uns 67 vots a favor i cap en contra ni cap abstenció!


cvyn4ozxgaah7kz

A continuació i per acabar, es presenten les diferents comissions de l’AMPA:

1. La d’extraescolars: s’encarrega de contractar les empreses que es dediquen a aquestes activitats i es procura que siguin accessibles per a tothom. N’hi ha per triar i remenar: les esportives, artístiques, idiomàtiques… Si teniu propostes per a futuribles, recordeu fer-les arribar sempre durant el primer trimestre! A la web de l’ampa teniu els contactes! S’encarrega també del casal d’estiu a càrrec de la mateixa empresa contractada pel menjador i monitoratge d’acollida i piscina (Diverjoc) i de les colònies a Cal Diable. Ah! No només tenen extraescolars els nens i nenes!! Pares i mares!!!! Teniu activitats també per a vosaltres i algunes són gratuïtes!!! Volei femení els dijous, futbol mixt, bàsquet, zumba, ioga i .. burlesque!!! No deixeu d’informar-vos!

2. Dinamització: festa i “jolgorios” diversos. Es fa càrrec de la decoració d’hivern que es farà a principis de desembre i on hi acostumen a assistir unes 150-200 persones. Organitzen també sortides a la muntanya (recordeu que hi ha una excursió programada dissabte 5 de novembre al Santuari de Cabrera on no cal apuntar-se perquè tant el transport i el dinar va a càrrec de cada família). També es fan calçotades, la festa de final de curs i alguna altra sorpresa més de la qual no vam aconseguir treure’n ni mu! Qui vulgui saber… que s’apunti a la comissió però pinta molt i molt bé!

3. Comunicació: Emails, cartells als suros de l’entrada, whatsapps, twitter, instragram, facebook, canal youtube i la web (www.ampafortpienc.org), fem tot el possible perquè us arribi tota la informació de l’AMPA! Ja no se’ns acuden més maneres d’apropar-nos a les famílies però si en se’ns escapa alguna, no dubteu en proposar! Si no rebeu les notificacions, repasseu les dades amb el Gerard, el simpàtic noi que trobareu “darrera la barra”, al vestíbul. Hi és als matins. No us podeu perdre els vídeos d’aquesta comissió ni la revista “Fem escola” que es fa a final de curs. Per cert, ja està en marxa el concurs fotogràfic de tardor! Hi ha en joc un xec per gastar a la cooperativa Abacus, poca broma!

4. Qualitat per l’ensenyament: Aquesta comissió és un espai de reflexió amb dos estils d’actuació: el reactiu (es reacciona al que està passant) i el disruptiu (es qüestiona i es proposen alternatives).En Joan ens va explicar quines són les “guerres” d’aquesta comissió: les beques menjador, revitalitzar l’Institut Pau Claris i convertir-lo en un centre de referència, reclamar la construcció de l’Institut Angeleta Ferrer (aprovada des de l’any 95!!!) i la renovació educativa (rebuig a la LEC i la LOMCE). Ens convida a participar de la manera que puguem a la comissió: afegint-nos quan es promoguin accions concretes, reforçant algunes d’aquestes guerres o afegint-nos amb noves batalles! Val a dir que en Joan es queda sol liderant aquesta comissió tant important. Totes les comissions van manifestar la necessitat de més mans, de “carn fresca” com van dir, però aquesta és la més important segons el meu parer, i la única que només té una persona al càrrec així que m’ofereixo a donar un cop de mà! El nivell d’implicació pot anar d’acord amb el temps que disposeu, no tingueu por!

5. La Comissió d’inclusió: s’encarrega a les necessitats educatives especials: altes capacitats, altres capacitats, trastorns d’aprenentatge….Demana subvencions i contracta els monitors addicionals per recolzar els processos d’aquests infants. Després de molts anys d’ocupar-se’n, la Montse (mare de l’Ander, un nen amb síndrome de Down) va fer una crida al relleu generacional. Tingueu o no fills amb aquestes necessitats, se us convida a ajudar a aquesta comissió.

6. Escola i barri: Està formada principalment per arquitectes i arquitectes tècnics però està oberta a tothom! Tenen tres projectes principals:

  1. La grada de fusta del pati de grans i el seu manteniment.

  2. El camí escolar: un projecte on hi ha 189 escoles inscrites i on hem entrat després de dos anys de llista d’espera! Implica sessions de formació i un mapa col·lectiu on l’Ajuntament podrà saber el camí que fem tots de casa a l’escola per poder fer-hi canvis de semàfors, passos de vianants, etc..

  3. Activitat artística amb ens infants on faran cal·ligrafies urbanes! Una intervenció artística de carrer amb els noms dels nens i nenes al llarg del carrer Ribes, l’eix principal que uneix diferents escoles del barri.

7. Menjador: Actualment hi ha uns 350 alumnes que fan ús d’aquests servei. Aquesta comissió contracta la empresa gestora (Diverjoc) i s’encarrega d’observar com funcionen les dinàmiques, el monitoratge, les estones del patí i el menjar. Necessiten observadors!!

8. Formació: Ningú neix ensenyat i això de ser pares no és tan fàcil com semblava, oi? Des d’aquesta comissió ens ofereixen la possibilitat de fer cursos, tallers, xerrades per donar-nos un cop de mà en la que segurament sigui la tasca més important de les nostres vides. Ens enviaran una enquesta per a què puguem proposar temes i inquietuds. També us podeu adherir a la comissió per esbrinar qui són les persones, empreses o col·lectius que ens poden instruir per aquesta fita.


img-20161028-wa0005

Haig de confessar que el meu còccix no va resistir el torn de precs i preguntes. Però vaig marxar molt contenta i orgullosa d’aquesta AMPA i de la direcció de l’escola que acabava de conèixer. Vaig trobar un nivell altíssim, molt professional i una implicació humana que emocionava. Gràcies! Esperem estar a l’alçada! Vaig ser conscient de la feina que es fa, no us en podeu fer una idea els que no éreu però està clar que quan més gent ens unim a donar cops de mà, d’ull, o cap… Ens necessitem tots els uns als altres. Totes les comissions van demanar incorporacions, així que penseu-vos bé amb quines us voldríeu implicar i no tingueu por! Pot ser en la mida que vulgueu/pugueu!

P.D: aquesta és una crònica personal, un resum del que jo vaig poder captar. Demano disculpes per aquelles informacions que falten, les que sobren o les que són directament incorrectes! D’aquí uns dies es penjarà el Powerpoint i tindreu la informació directa de les fonts. Mentrestant, no deixeu de llegir les explicacions de la web de l’AMPA (per cert! Les juntes són el segon dilluns de cada mes)! I recordeu… Tots fem escola!

M.B, mare de P3

Comments


bottom of page