top of page
Search

Avancem! El Parlament accedeix a les substitucions ràpides però no per tothom

Les substitucions en debat al Parlament


El passat dijous dia 4 de juliol s’ha debatut, en el ple del parlament de Catalunya,  una moció que inclou l’ampliació dels criteris per la millora de les substitucions de mestres quan estan de baixa. Aquest punt vol preservar la Qualitat de l’Ensenyament, molt compromesa per les retallades dels darrers anys.

Substitucions immediates només en casos concrets

S’han aprovat millorar les substitucions a partir del primer dia en alguns casos:


  1. en els centres amb més necessitats d’atenció individualitzada que mantenen l’ampliació horària (CAEPS i escoles ubicades en entorns socials i econòmics desfavorits),

  2. en els centres integrants de les ZER i Unitats d’Educació Especial,

  3. en les  especialitats de més dificultat de cobertura amb les plantilles disponibles dels centres (com els logopedes d’audició i llenguatge).

Malauradament algunes esmenes que pretenien incrementar encara més els casos en què els substituts i substitutes arribin els primer dia  no s’han aprovat i estem lluny, encara, de recuperar la situació de fa dos cursos quan en tots els cassos es substituïen les baixes dels mestres en els primers tres dies de baixa.

Agafaran l’avió algun dia el Rick i la Elsa?



Aprovat el dret per la direcció a escollir la meitat del professorat

També s’han debatut i aprovat  l’aplicació del decret de plantilles que permetrà a les direccions escollir el 50% del professorat del seu centre.  En aquest cas hi ha molta més controvèrsia:


  1. L’argument a favor del decret de plantilles és bàsicament l’aplicació de l’ Autonomia de Centre prevista per l’actual Llei d’Educació de Catalunya.

  2. Els arguments discrepants són més diversos: falta d’objectivitat en els criteris de selecció, risc de foment de l’amiguisme i seguidisme, manca de garanties que això serveixi per augmentar la qualitat de l’ensenyament, i precarització de les condicions laborals dels mestres.

L’aprovació d’aquesta moció del parlament, amb l’increment  dels criteris per les substitucions immediates dels mestres i professorat, ens fa pensar en lo útil que està sent la feina que hem fet, des  de la nostra AMPA,  per assolir aquest objectiu.  Caldrà, però, insistir el proper curs per arribar més lluny encara!

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page