top of page
Search

Reciclatge i vida quotidiana. Algunes reflexions

Ja fa algunes setmanes que l’escola va engegar el Projecte d’Art que, com és habitual, es porta a terme durant el segon trimestre del curs escolar. En general, les famílies ens assabentem poc del punt de partida. Aquest any però, ha estat diferent. La proposta del projecte Recicl’Art ens implicava en recopilar tota mena d’objectes que habitualment hauríem llençat a les escombraries, amb més o menys cura mediambiental, per tal de netejar-los i portar-los a l’escola perquè els nostre fills i filles els aprofitessin d’una manera creativa. Com a família, aquest senzill procés de neteja, emmagatzematge temporal i, finalment, transport fins a l’escola ens va fer reflexionar sobre la quantitat ingent d’envasos d’un sol ús que genera la nostra vida quotidiana. En el nostre cas, família de 4, van brillar per la seva presència en grans quantitats, els potets de iogurt! Un menjar molt saludable i que ve impecablement embolicat en un potet de plàstic i, per citar només un exemple, a casa nostra, en un sol àpat, en podem llençar fins a quatre a les escombraries. Després de varis viatges a l’escola amb la feina de neteja feta, em vaig decidir a fer alguna cosa.

Casualitats, divines casualitats

Es va donar la coincidència que l’Aula Ambiental de la Sagrada Família feia per aquells dies una xerrada a la nostra escola per iniciativa de la comissió de Formació de l’AMPA. Portava un títol que em cridava amb llums de neó: “Treu-te el plàstic del cap!”. Més que del cap -pensava jo- vull treure’l de casa meva! Així doncs, sense donar-li més voltes, em vaig plantar a la primera fila, amb el boli i la llibreta a la mà, per tal de prendre nota de totes les alternatives que hi havia a la nostra disposició. Us faig un espòiler: no es tracta d’eliminar el plàstic de les nostres vides, sinó de buscar alternatives per reduir-ne l’ús. Ens van donar alguna dada esfereïdora: cada any arriba a mars i oceans l’equivalent en escombraries a 1.200 vegades el pes de la Torre Eiffel; o bé que una ampolla de plàstic triga prop de 500 anys a descompondre’s. Anem a veure què podem fer.

Vidre o fusta: alternatives al plàstic

La Paula, tallerista de l’Aula ambiental, ens va donar un munt de possibilitats per tal de substituir el plàstic d’un sol ús: una que ja s’està portant a terme en molts comerços del barri com és utilitzar bosses de roba per a la fruita i la verdura, o portar la carmanyola a la xarcuteria o a la carnisseria. Només cal veure tot el que llencem quan arribem a casa després de fer la compra setmanal. Ens implica un petit esforç, però a la llarga, disminuirem molt la quantitat de plàstic que s’utilitza habitualment per transportar el menjar des del comerç fins a casa.

També ens va ensenyar altres opcions per bastonets, raspalls i altres estris quotidians fets habitualment de plàstic, i que es poden trobar de fusta o de bambú. Pels envasos, recomanava fer servir pots de vidre; el vidre és, fins ara, el producte que millor es recicla, ja que el sistema de reciclatge és dels més senzills i, en ser natural, es degrada. Em va sobtar per exemple, com de complicat és el procés de reciclar un envàs que en principi es considera ‘reciclable’ quan combina diferents materials, com el cas dels brics, per estar formats de vàries capes de cartró barrejat amb plàstic, que fa que el procés de reciclatge sigui complex i molt car.

I a l’època de les iaiaes, com s’ho feien?

A més, va fer una reflexió molt important: com s’ho feien les nostres àvies per fer tot el que fem sense plàstics? És una pregunta que sempre em ronda pel cap cada cop que agafo el film d’embolicar o el paper d’alumini… i de seguida el torno a deixar. Doncs amb creativitat i moltes alternatives! No es tracta d’eliminar tota comoditat i viure com a l’època pre-industrial, però sí de buscar altres opcions que poden funcionar igual de bé, i no són d’un sol ús: substituir aquest tipus d’embolcalls per bosses de roba, embolcalls reutilitzables, petites carmanyoles, i tantes altres possibilitats que siguin més sostenibles.

A continuació us detallo allò que em va semblar més interessant, inclosos alguns enllaços a recursos que l’Aula Ambiental promou perquè siguem famílies millor informades i –ehem- deixem d’utilitzar tant de plàstic en la nostra vida quotidiana.

Un dels meus favorits és aquest mapa interactiu que es diu “Barcelona sostenible”, Hi ha un munt d’informació, però si fas servir el buscador podràs seleccionar allò que més t’interessa. Per a mi, ha estat un descobriment la llista dels comerços a granel; així podrem també estimular el comerç de barri!

També serveis de reparació de petits electrodomèstics o intercanvi d’objectes que ja no fem servir per estimular l’economia circular. Aquí teniu més informació http://aulambiental.org/reutilitzacio-i-reciclatge-de-residus/. O també conèixer el projecte La vida dels jocs i les joguines, per fer un consum més sostenible i responsable de jocs i joguines.

En conclusió, si és plàstic, que no sigui d’un sol ús. I si l’hem d’utilitzar una sola vegada, més val que sigui d’un material orgànic: vidre, fusta o altres materials naturalment biodegradables. Intentem fer un consum més conscient i responsable i no només aquests dies que coincideix amb la 2a Setmana del Consum responsable. I procurem tenir sempre present les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar.

Comments


bottom of page