top of page
Search

Xerrada sobre la prevenció del bullying

El passat 28 de novembre la Comissió de Formació de l’AMPA va organitzar una xerrada sobre la prevenció de l’assetjament escolar o bullying a càrrec de l’entitat Panδora. Tot seguit us fem un petit resum de les idees més rellevants.

Per abordar l’assetjament escolar primer cal tenir clar què és i què no és assetjament. El bullying és el maltractament físic o psicològic que es dona entre iguals i que és intencionat, repetitiu, sistemàtic i metòdic. Les baralles puntuals entre companys, no són bullying; les situacions d’assetjament sexual d’un/a adult/a cap a un/a menor, no és bullying (sinó grooming).

Encara que no es consideri bullying, no s’ha de treure importància ni normalitzar els insults que fan referència a alguna característica de l’altre per ser diferent.

En una situació d’assetjament sempre hi ha una víctima, un/a agressor/a i uns espectadors. Qualsevol persona que se surti de la “norma” pot ser víctima d’una situació d’assetjament. El que passa, en aquest moment, és que la víctima no sap o no té recursos per defensar-se.

El que hem de fer com a pares i mares, per prevenir aquestes situacions, és potenciar l’autoconfiança dels nostres fills i filles. L’autoestima o valoració que cadascú té de si mateix o mateixa, és el que els ajudarà a valorar-se com són. Hem d’acceptar tant les coses positives que tenen com les seves limitacions, i ajudar-los a buscar estratègies per solucionar aquestes limitacions o dificultats. No és conformar-se, sinó tenir eines per canviar alguna d’aquestes característiques; així sabran defensar-se.

Però no hem de caure en la sobreprotecció perquè sinó no aprendran dels seus errors. El nen o la nena ha de permetre’s ser com és! El punt clau és saber defensar-se; el sentit de l’humor pot ser una bona estratègia.

La víctima necessita ajuda però l’agressor/a també. Qui agredeix ho fa per sentir-se important, per cridar l’atenció. No sap posar-se límits, no entén un “no”, té una baixa tolerància a la frustració, no sap posposar les seves necessitats, etc. Necessita aprendre un altre estil comunicatiu per resoldre els conflictes; segurament imita els adults que té com a models i resol els conflictes d’igual manera: mitjançant la força, l’agressivitat, etc.

Com a pares i mares hem de vetllar pels valors que transmetem respecte la diferència, segons què diguem les nostres criatures aprendran a no respectar o no tenir empatia vers qui és diferent.

Com detectarem si el nostre fill o filla pateix una situació de bullying? Notarem un canvi en el seu comportament, coses que abans li agradaven i ara no. Per esbrinar què li passa hem de procurar comunicar-nos d’una manera fluïda i sana; podem preguntar-li, però mostrant interès (com ha anat l’escola, si s’ha divertit…) sense fer-los preguntes de control. Si no respon, no cal insistir perquè es posarà a la defensiva. També és important saber si té amistats, com interactua amb aquestes, si juga, etc.

No hem d’oblidar els espectadors, les persones que estan davant d’una situació d’assetjament i la consenten. Hem de conscienciar als nostres fills o filles que si veuen alguna cosa la poden dir al tutor o tutora, o a nosaltres. Explicar què ha passat no és ser un xivato!! Hem de conscienciar a l’escola que tothom en forma part. Els centres educatius tenen un protocol d’actuació específic en casos d’assetjament.

Actualment, amb el mòbil i les noves tecnologies, existeixen altres escenaris i altres maneres d’assetjar, és el que s’anomena ciberbullying. Les xarxes socials estan a l’abast dels nostres fills i filles i hem d’acompanyar-los en el seu accés, ensenyant-los pautes de seguretat, com posar una contrasenya, la millor manera d’usar-les, saber què pot o què no pot passar, i en aquests casos saber defensar-se: blocar, denunciar…

Aquí teniu una guia per aprendre a accedir a Internet de manera segura: http://www.tudecideseninternet.es/agpd1/images/guias/guia-menor.compressed.pdf

Educar és difícil, no ens hem de sentir culpables però sí responsables!

Enllaços d’interès:

•Per a més informació sobre el ciberbullying podeu consultar www.pantallasamigas.net i el seu canal de YouTube

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Comments


bottom of page